FS Orgonina - Vranov nad Topľou - SLOVAKIA - Turecko 2022 - Folklórny súbor Orgonina

Folklórny súbor
"Orgonina, orgonina
drobný kvitok"
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

FS Orgonina - Vranov nad Topľou - SLOVAKIA - Turecko 2022

Foto a video
FS Orgonina sa predstavila na festivale v Turecku
S otvorenou náručnou nás v dňoch 29. júla – 6. augusta 2022 privítalo svetovo známe mesto Istanbul.
Zúčastnili sme sa medzinárodného festivalu kultúry a umenia, ktoré mestská časť Istanbulu Büyükçekmece organizovala už po 23 krát.
Súčasťou tohto festivalu bolo až 64 krajín, kde sa mohla každá krajina predstaviť v svoj večer. Slovensko hrdo Orgonina reprezentovala. Nesmeli chýbať ani kapustové halušky, či zemiakové placky – naľečniki, ľudová hudba, či energické čardášové tance. Zábavu dotvárala aj black and white party, či fun party v kostýmoch.
Pestrý program nás neminul. Okrem spoznávania kultúry iných krajín sme mohli vidieť aj tureckú kultúru a významnú geografickú polohu Turecka. Plavba po Bospore bola očarujúca. Bospor je najužším prielivom sveta. Okrem iného tvorí geografickú hranicu medzi Európou a Áziou. Na malý moment sme mohli okúsiť aj ázijskú časť Turecka vylodením na Anadolu Kavağı.
Súčasťou spoznávania bola aj návšteva bývalého kresťanského chrámu, dnes už mešity známej ako Hagia Sofia alebo Chrám Božej múdrosti. Hneď naproti sme videli tiež známu Modrú mešitu pod menej známym názvom Mešita Ahmeda I. Vstup do týchto miest sprevádzalo samozrejme zahalenie hlavy, rúk i kolien a bosých nôh. Kúsok histórie nám odkryla aj návšteva miest, kde žili známy sultáni Osmanskej ríše. Paláce nesú názov  Topkapı Sarayı.
Veľkolepý otvárací ceremoniál sprevádzaný hudbou, tancom, ohňostrojom otvoril súťaž zúčastnených krajín vo viacerých kategóriách. Tancom, spevom a krojmi sme spríjemňovali sprievod ulicami Istanbulu. Výborný hudobný doprovod ĽH Šiňava, dotváral celkový zážitok. Vystúpeniami sme oslovili divákov, ktorým sa slovenský folklór veľmi páčil a nadšene nám tlieskali. Záverečný festival ukončovala spoločná choreografia stoviek tanečníkov na pódiu a oceňovanie v súťaži. Jednu krásnu cenu sme získali aj my a to -  Ocenenie za najlepšiu hudbu festivalu.
Domov si nesieme nie len krásne spomienky na Istanbul, no aj nové priateľstvá, ocenenie a nezabudnuteľné zážitky, ktoré nám toto 16miliónové mesto dalo.
Tento zájazd bol realizovaný aj vďaka Fondu na podporu umenia.

WebDesign by Stuartus
WS Xpro13
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky