FS Orgonina - Vranov nad Topľou - SLOVAKIA - Grécko 2011 - Folklórny súbor Orgonina

Folklórny súbor
"Orgonina, orgonina
drobný kvitok"
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

FS Orgonina - Vranov nad Topľou - SLOVAKIA - Grécko 2011

Foto a video
FS Orgonina naučila gréckych divákov tlieskať

Folklórny súbor Orgonina reprezentoval Slovensko a ľudové tradície nášho kraja na festivale IONES v gréckom meste Eliki, ktorý sa konal na prelome júla a augusta. Okrem našich a domácich tanečníkov, spevákov a hudobníkov sa na pódiách predstavili súbory z Číny, Taiwanu, Rumunska, Arménska, Gruzínska, Cypru a Turecka.
Grécko patrí medzi svetovo vychytené destinácie prezentujúce sa svojou históriou a kultúrnym dedičstvom. Jeho základy položila antická mytológia symbolizovaná horou Olymp, kde si svoj stan v prvej polovici cesty rozložili aj Vranovčania. „Keďže do Grécka sme cestovali dva dni, podľa predpisov sme si museli urobiť prestávku. Preto sme sa zastavili pod Olympom, ktorý je z histórie známy tým, že tam sídli antické božstvo.  Počasie nám vyšlo a dokonca sme si užili aj domácu pohostinnosť, lebo v jednom z podnikov sme vychytili akciu - za nápoj jedlo zdarma,“ opísal s úsmevom E. Marcin jeden zo zážitkov z cesty do mesta Eliki.
Festivalové vystúpenia boli na programe večer v čase od deviatej do druhej ráno. Po spoločnom otvorení sa FS Orgonina v nasledujúcich šiestich dňoch predstavila v 10 až 15 minútových blokoch. „V priebehu dňa sa vystupovať naozaj nedalo, pretože by sme to v miestnych horúčavách nezvládli my, a ani nástroje. Okrem toho, že sme sa mohli zoznámiť napr. so súčasťou orientálneho folklóru v podaní účinkujúcich z Číny alebo Taiwanu, zrelaxovali sme a nabrali novú energiu do našej ďalšej činnosti, Zaujímavosťou pre nás bolo, že kým na našich festivaloch tlieskajú diváci po každej piesni, či tanci, Gréci niečo podobné nepoznajú. Preto sme ich to naučili. Trvalo nám to dva dni s tým, že potom už tlieskali všetkým a stále,“ pridal ďalší postreh E. Marcin.
Po sérií vystúpení v meste Eliky sa Orgonina presunula do kúpeľov Lou Traky, ktoré sú známe ešte z antických čias. Ich špecifikom je, že vedľa seba tečú teplý a studený prameň, pričom voda padajúca v kaskádach vytvára zaujímavé vizuálne obrazy. „V kúpeľoch sme vystupovali spolu s domácimi Grékmi a Bulharmi. Môžem povedať, že to bol pre nás ďalší pekný zážitok. Podobné zájazdy sú pre členov súborov istou formou odmeny za ich celoročnú prácu.“ uzavrel grécku misiu E. Marcin.


WebDesign by Stuartus
WS Xpro13
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky